Opiskelukäynti Radio Deissä ja äänitystesti iPhonella

Minulla oli mahdollisuus viettää kolme päivää Radio Deissä oppien uusia asioita äänestä. Olin radioasioiden parissa keskiviikosta perjantaihin 9-11.12.2015. Ei ehkä tullut mitään suurta ahaa elämystä, mutta paljon pieniä asioita omaksuin. Suurin oivallus oli, että älypuhelinta voi käyttää äänityslaitteena ainakin poikkeustapauksessa. Sain kuunnella pari iPhonella äänitettyä ohjelmaa ja äänen tekninen taso oli yllättävän hyvä.

Onhan niitä muitakin älypuhelimia, joilla voi varmasti äänityksiä tehdä, mutta itselläni ei ole kuin iPhone 6 käytössä. Tästä syystä keskityn iPhonen mahdollisuuksiin. Sillä, että älypuhelinta voi käyttää äänityslaitteena joissain tapauksissa voi olla merkitystä, kun halutaan nopea pieni juttu kentältä radioon. Äänentaso on merkittävästi parempi kuin pelkkä puhelinyhteydestä äänitetty äääni.

En ole vielä kovin paljon älypuhelinta äänitysvälineenä testannut, mutta jotenkin tähän tapaan homman itse tekisin käyttäen iPhone-älypuhelinta.

Äänitystesti iPhonella

Käytin äänitykseen iPhonessa valmiina olevaa Sanelin-ohjelmaa. Toki myöhemmin etsin jonkin vähän monipuolisemman äänitysohjelman. Kokeilinkin yhtä ohjelmaa, mutta en äkkiä ymmärtänyt, miten se toimii. Ohjelma ei ehkä ollut ihan saavutettava apuvälineilläni.

Äänitin Sanelimella omaa puhettani. Huomasin samalla, että jos käyttää sokkotekniikoita puhelimen kanssa, niin puhesyntetisaattorin ääni tulee helposti äänitteeseen mukaan. Ensikerralla siis pitää muistaa laittaa kuulokkeet puhelimeen, niin ongelma ratkeaa sillä.

Minulla tuli vähän äänitteeseen ylimääräistä, joten jouduin sen trimmaamaan, siis alusta ja lopusta vähän turhaa ääntä ottamaan pois. Vähän lähti liikaakin ääntä pois, mutta eipä tuo nyt haittaa. Juuri muuta Sanelin-ohjelma ei mahdollista äänenmuokkauksen osalta.

Tallensin valmiin äänitteen puhelimeen kunnollisella tiedostonimellä. Tämän jälkeen jaoin Testi-iPhonella.m4a tiedoston omaan Dropbox-kansiooni. Dropbox on yksi monista pilvipalveluista, jota voi käyttää vaikkapa tiedostojen jakamiseen.

Sanelin tallentaa äänen m4a-muotoon. Tiedosto pitäisi muuntaa vaikkapa mp3- tai wav-muotoon, jotta Radio Dein järjestelmä pystyisi suoraan tiedostoa käyttämään. Minä en tässä testitapauksessa tehnyt muunnosta, koska esimerkki tiedosto jää vain tälle sivulle. m4a-tiedostoa pystyy Windowsin media player suoraan toistamaan. Lisäksi käyttämäni äänenkäsittelyohjelma Goldwave avaa suoraan m4a-tiedostot.

Loin linkin tiedostoon testi-iphonella.m4a Dropboxistani ja liitin linkin tämän artikkelin loppuun.

Siis testin tuloksen voi kuulla oheisesta linkistä:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/59637837/Testi-iPhonella.m4a