Zoom H2n laitteen äänitysasetuksia

Tässä blogauksessa jatkan Zoom H2n-äänityslaitteen tutkimista. Monenlaisia asetuksia tuntuu laitteesta löytyvän. Yritän löytää asetukset, joilla haastattelusta saataisiin teknisesti mahdollisimman hyvälaatuinen ja vielä helposti.

Tällä hetkellä mennään tällaisilla asetuksilla:

Input

1. Lo cut: On

2. Comp/limiter: Comp1 (general)

3. Monitor: Home and rec

4. Auto gain: Off

5. Plug-in power: off

Rec

1. Rec format: WAV48kHz/24bit

2. Auto rec: Off

3. Pre rec: Off

Mikrofonin moodi

Eri vaihtoehtoja:

XY-stereo: äänittää 90 astetta suoraan edestä.

2ch-tila: äänittää kahdelle kanavalle stereona 360 astetta eli laitteen joka puolelta.

MS-tila: äänittää 180 astetta laitteen takaa ja sivuilta.

4ch-tila: äänittää neljälle kanavalle stereona 360 astetta eli laitteen joka puolelta.

Ulkoinen mikrofoni: Vivanco EM 239, jota voi myös tarvittaessa käyttää äänittämiseen.

Haastattelutilanteessa voi käyttää kahta erilaista mikrofoniasetusta, joilla mielestäni päästään hyvään tulokseen. Minulla käytössäni oleva Vivancon ulkoinen mikrofoni on toimiva ratkaisu. Mikrofoni ei ole kovin herkkä, joten mikrofoniin pitää puhua hyvin läheltä. Häiriöitä tulee vähän, mutta jos mikrofoni on yhtään kauempana ääni muuttuu kovin hiljaiseksi. Mikrofonin voi aina antaa haastateltavan käteen, kun on hänen vuoronsa puhua. Helpottaa sokeana haastattelun tekoa, kun ei tarvitse mikrofonilla sojoitella sinne ja tänne.

Toinen toimiva tapa on käyttää Zoom H2n-laitteen omia mikrofoneja. Tällöin 2ch-tila on minusta paras. Laite äänittää joka suunnalta. Laitteen voi vaikka laittaa pöydälle, kun haastateltavia on useita. Tällöin tosin kaikki häiriöt myös tulevat hyvin äänitteeseen mukaan. Paras tulos saadaan, jos laite viedään aina lähelle kutakin puhujaa. 2ch-tilassa huonekaiku tulee monesti esille.

Tässä on ensimmäinen näyte, jossa käytetään ulkoista mikrofonia. Näyte ulkoisella mikrofonilla

Tässä on toinen näyte, jossa käytetään Zoom H2n-laitteen omaa mikrofonia ja 2ch-tilaa. Näyte 2ch-tilan käytöstä Vahingossa sanon ääninäytteessä, että käytän Zoom H2n-laitteen 4ch-tilaa äänityksessä, mutta tämä siis on virhe.